Gebitsbehandeling

Naast dierenarts voor het paard, is Jorre Meersman ook paardentandarts.

U kunt met een gerust hart bij mij terecht:

 • Ruime ervaring in het vak

 • In alle rust en respect voor uw dier

 • Volledige en hoogwaardige behandeling

 • Mogelijkheid om mee te kijken/voelen/... aangevuld door enthousiast advies!

 • Altijd welkom met vragen

 • Ambassadeur van de TERAFLOAT® van de firma SWISSVET® : zeer hoogwaardige én volledig draadloze (!) set elektrische vijlen.

 1. Waarom moet mijn paard naar de tandarts?

Het gebit van een paard is de start van het gehele maagdarmstelsel. Het is een essentiële schakel in het welzijn en levenskwaliteit van uw dier. Wanneer er zich een probleem voordoet aan het gebit of in de mond van het paard, heeft dit effect op het gehele dier:

 • Het kauwproces wordt belemmerd en is pijnlijk: voedsel wordt minder goed vermalen, de vertering in de darmen is suboptimaal, darmen worden extra belast, etc. Het gehele maagdarmstelsel en ook het welzijn van uw dier lijdt hieronder.

 • Pijn in de mond zorgt voor stress, zowel tijdens het eten als rijden (met OF zonder bit!) .  Een pijnvrije mond zorgt dus voor meer rust tijdens het rijden.

 • Regelmatige gebitsverzorging zorgt in grote mate voor preventie van toekomstige problemen! Zoals: minder kans op spleten tussen de tanden (diastema), correctie van golfgebit, vroege detectie van 'probleemkiezen', ...

Wist je dat?

- De tanden van een paard werken als maalstenen die langzaam slijten, tot de 'op' zijn en uitvallen.

- De onderkaak smaller is dan de bovenkaak, waardoor er bepaalde delen van de tand niet volledig slijten en daar de befaamde 'glazuurpunten' ontstaan?

- Haken niet hetzelfde zijn als glazuurpunten?

- Het gebit van een paard pas volledig volwassen is op 6 jarige leeftijd?

- Wolfskiesjes niet hetzelfde zijn dan haaktanden?

Er is nog veel meer te ontdekken over het gebit, dit laat ik u graag zien tijdens de gebitsbehandeling!

2. Met of zonder sedatie?

Sedatie schrikt sommige mensen af door onaangename ervaringen in het verleden of verhalen van anderen... MAAR ik kan u meteen geruststellen. Ik gebruik in de meeste gevallen sedatie, aangezien ik dan rustig, aangenaam én volledig en correct kan behandelen. Sedatie zorgt ervoor dat paarden rustig worden, een beetje dromerig zijn en minder reageren op prikkels. Ik maak steeds gebruik van een combinatie van 2 producten waardoor de paarden nog meer rust ervaren. Ze zijn zich tijdelijk minder bewust van wat er zich afspeelt en houden er dus geen nare ervaring aan over. Ze zijn dus niet 'verlamd maar maken alles nog mee'.

Zonder sedatie zullen deze vluchtdieren de behandeling toch vaak als stressvol ervaren en er aldus slechte ervaringen aan overhouden, én daarboven kan men geen verfijnde gebitsbehandeling uitvoeren als het paard zijn hoofd beweegt. MAAR (!) het is ook mogelijk om ZONDER SEDATIE te behandelen! Indien u dit verkiest, sta ik hier zeker voor open !

 

Voorafgaande een verdoving wordt er eerst een check van de hartfunctie gedaan om te kijken hoeveel stress het dier ervaart en of we veilig kunnen sederen.

De sedatie wordt steeds zorgvuldig per patiënt aangepast en u wordt helder ingelicht. 

 • Facebook Social Icon

Vind ons op facebook!

0031 6 299 22 418

paardenartsjorre@outlook.com

Beneden Veensloot 16
9651CK Meeden

Uw dierenarts, met liefde voor het vak!